Фото без опису

Пам’ятка   населенню

 

Нещодавно фахівці заговорили про те, що сучасні засоби побутової хімії буквально вбивають наш організм. Кількість легеневих, алергічних і шкіряних захворювань зростає. З чим це пов’язано?

Не секрет, що основні діючі компоненти пральних порошків – поверхнево-активні речовини (ПАР). Ці активні хімічні сполуки, потрапляючи в організм, руйнують живі клітини шляхом порушення найважливіших біохімічних процесів.

 

Дуже зручно й швидко мити посуд за допомогою миючих засобів. Залита жиром  пательня відмивається за лічені секунди! Забезпечують таке диво поверхнево-активні речовини. Вони дуже токсичні. Це суміш солей важких металів і кислот, яку виробляють з відходів нафтопромисловості. Разом із виділенням у воду жиру й бруду, ПАРи роз’їдають наш шкіряний покрив і проникають в організм. Ліпіди, які забезпечують цілісність шкіряного покриву, знищуються. Їх відсутність викликає втрату шкірою вологи, колагенів і веде до передчасного її старіння. У блоках реклами ми бачимо, як сяє вимитий посуд за відсутності на ній жирних плям! Але як показали дослідження, змити з посуду ПАРи дуже важко. Вони залишаються на поверхні наших «чистих» тарілок і згодом проникають в організм разом із їжею. На жаль, у людському організмі не передбачено програм протидії ПАРам, тому не існує і програм виведення їх назовні. ПАРи залишають з нами назавжди. З роками вони проникають у печінку, нирки, кору головного мозку, а це може призвести до пухлин та цирозу печінки.

Тепер щодо прання білизни. Лабораторні дослідження показали, що ПАРи неможливо повністю виполоскати з одягу. Ми носимо одяг, спимо на постільній білизні, і сумарний контакт цих речовин з нашим тілом перевищує допустимі норми в 5 разів. Шкіра перестає дихати, тому що її пори забиваються ПАРами. Місце пральної машини аж ніяк не на кухні, так вважають фахівці. Пил від прального порошку, після засипання його в машину, «стоїть» у повітрі майже 20 хвилин. За цей час він може осісти на продуктах харчування й потрапити в організм.

Не    варто    прати   і    зберігати    побутову    хімію   на   кухні !

        

Способи    захисту    від    шкідливих    речовин:

  • при митті посуду необхідно наносити кількість засобу, яка вказана в інструкції (не більше одної краплі на губку);
  • при пранні білизни також слід брати таку кількість порошку, яку рекомендує виробник. Принцип «чим більше, тим краще» в даному випадку не виправдовує  себе;
  • ретельно виполіскувати випрані речі, використовуючи тільки гарячу воду. У холодній воді фосфати з ПАР практично не виполіскуються; 
  • намагайтеся не перебувати тривалий час у приміщенні де переться білизна, і по можливості забезпечити гарне провітрювання всієї квартири. Після прання потрібно провести вологе прибирання в квартирі й ретельно вимити руки теплою водою.

 

Зверніть увагу!  Зараз з’явилися нові екологічно чисті пральні порошки, що, як запевняє нас реклама, не приносять шкоди ні людям, ні пральній машині. Але коштують вони набагато дорожче. А обирати, як завжди, доведеться  вам.  

 

Навчально-методичний   центр   цивільного  захисту та

безпеки  життєдіяльності  Вінницької   області