Як вберегтися від менінгококової інфекції?

Що потрібно знати, аби "забити на сполох" і якомога раніше звернутися до лікаря, у разі захворювання на менінгококову інфекцію?

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом: при кашлі, чханні чи навіть диханні.

Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекцію людина та здорові бактеріоносії менінгококу. Найнебезпечнішими  є хворі на менінгококовий назофарингіт, це хворі з проявами  ГРВІ. Вони виділяють менінгокок і становлять небезпеку для оточуючих  протягом 3-4 тижнів. Хворі з явними клінічними проявами захворювання (менінігіт, менінгококцемія) заразні лише у період перебування збудника менінгококу  на слизовій носоглотки.

Менінгокок  нестійкий у зовнішньому середовищі, швидко гине при висиханні, під дією дезинфікуючих розчинів, пряме сонячне світло вбиває збудника  протягом 2-8 годин, під дією ультрафіолетового випромінювання  гинее майже миттєво. При кімнатній температурі та високій вологості (70-80%) збудник зберігається до 3-5 днів.

Для данного захворювання характерна сезонність, максимум захворювань припадає  на осінь, зиму,   коли найбільша скупченість людей  у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі. Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше діти до 10 років.

Щорічно в Україні реєструються десятки випадків цієї страшної хвороби, і в більшості – серед   дітей віком до 17 років. На жаль, по декілька випадків з летальними наслідками. 

На теренах Тиврівщини  у   2019 році зареєстровано 3 випадки цієї недуги, із них 2 випадки  – діти до 17 років.  На щастя, летальних випадків не було. Останні два роки  ця страшна хвороба у районі не реєструвалась.

    Клінічні прояви хвороби залежать від її форми – від нежитю, головного болю, підвищеної температури тіла, ломоти в м´язах, суглобах до блювання  без нудоти, ригідності потиличних м´язів,корчів,геморагічних висипів. Типова поза хворого – він лежить на боці з відкинутою назад головою і приведеними до живота колінами. У важких випадках хворі втрачають свідомість. Причиною смерті при менінгококовому менінгіті найчастіше є набуханя та набряк головного мозку.

Слід чітко знати, що при появі перших ознак менінгококової інфекції в жодному разі не можна лікуватися вдома. На жаль, багато батьків неповною мірою усвідомлюють небезпеку цього захворювання, тому часто відмовляються від кваліфікованої медичної допомоги.

З огляду на швидкий перебіг і важкість захворювання, необхідно при перших його ознаках якомога раніше звернутися за допомогою до лікаря, адже від цього може залежати ваше життя або життя вашої дитини.

Для зниження поширення респіраторних інфекцій, в тому числі й менінгококової, необхідно дотримуватися правил загальної гігієни:

-частіше мити руки, тримати їх подалі від рота і носа;

- прикривати ніс і рот серветкою при чханні або кашлі;

-  використовувати тільки  власні тарілки, ножі, виделки і склянки;

- уникати контакту з чужими речами, такими як пляшки з водою, блиск для губ,  окуляри, чашки тощо;

 

Оскільки збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, актуальними є режими провітрювання, вологого прибирання із застосуванням миючих, дезинфікуючих засобів, використання бактерицидних ламп для знезараження повітря.

Також слід підвищувати захисні властивості організму загальнодоступними методами: вести здоровий спосіб життя, перебувати на свіжому повітрі не менше 2-3 годин та вживати  у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу. 

Дотримуйтесь наданих порад та будьте  здорові!