Фото без опису

МОЗ УКРАЇНИ

ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ

НЕМИРІВСЬКИЙ   ВІДДІЛ  

«ДУ  ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ   ЦЕНТР КОНТРОЛЮ

та ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ

МОЗ  УКРАЇНИ »

22800 м. Немирів, вул. І.Франка, 32 а, тел. (04331) 2-25-04mail: nm_rayses@ukrpost.ua

25.01.2022р.   вих. № 172 

Тиврівському селищному голові

Сергію Кицишину

 

Шановний Сергій Миколайович!

 

 Адміністрація  відокремленого  структурного  підрозділу «Немирівський відділ    ДУ ВОЦКПХ  МОЗ України»    просить  Вас розмістити  на   офіційному сайті Тиврівської  селищної  ради  наступний матеріал:

1. Що потрібно знати про COVID-19  та як захистити себе від вірусних  інфекцій?

2.  Недуга в масці .

 

 

 

 

Що потрібно знати про COVID-19  та як захистити себе від вірусних  інфекцій?

 

Наразі відомо, що COVID-19  передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини. Вірус не здатний переміщатися на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання.

 Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви  знаходитесь на відстані понад 1,5м.

Найчастіше вірус потрапляє на  слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів ( тварин, м´яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого чи інфікованого.

Чи можна заразитись від тварин? Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового корона- вірусу. Проте, після контакту з домашніми тваринами рекомендуємо мити  руки з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

Чи передається вірус через фрукти та овочі?   Ця продукція – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі. Нагадуємо, що фрукти та овочі необхідно ретельно мити перед вживанням, але це стандартна рекомендація.

Скільки вірус живе на поверхнях? Чим можна вбити вірус? Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від  низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

Чи правда, що вірус передається лише літнім людям?  Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу. Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають у зоні підвищеного ризику.

 

 

Як захистити себе від вірусних інфекцій?

 

  • Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям – повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму;
  • У разі появи  перших симптомів ГРВІ  невідкладно  зверніться  до свого сімейного  лікаря;
  • Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше  60-80%;
  • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ, з тими, хто має симптоми  застуди. Мінімальна дистанція – 1,5 метра.
  • Уникайте дотиків до свого обличчя, не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота;

 

 

Дотримуйтесь наданих рекомендацій та будьте здорові!

 

 Недуга в масці .

  В Україні захворюваність  на туберкульоз залишається однією з найболючіших медико-санітарних проблем.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров´я   Україна внесена до груп країн із високим рівнем захворюваності на туберкульоз. В Україні на сухоти щорічно захворюють близько 39 тис. українців, а вмирають більше 11 тисяч.

За минулий 2021 рік у Тиврівському (нині Вінницькому) районі зареєстровано 15 випадків туберкульозу, із них  2 випадки – це діти. Одна особа померла від цієї недуги.

Для порівняння: у   2020 році  на теренах  Тиврівського  району  було зареєстровано 10 випадків туберкульозу. У 6-ти осіб виявлено недугу під час проходження профілактичного медичного огляду. Із числа захворівших – 8 осіб (80%) працездатного віку, але непрацюючі та 1 пенсіонер за віком. Із  10 захворівших  2 чол. померли.

У   2019 році  у Тиврівському районі  захворілих  на туберкульоз  - 21 особа, з яких  - у  12  чол. недугу  виявлено під час проведення щорічного профілактичного огляду, вік захворілих – від 30 до 78 років. Із числа захворілих   - 16 осіб  (76%) працездатного віку , але непрацюючі та  2 пенсіонери  за віком. Померлих  від туберкульозу  у 2019 році  - 3 особи.

  

Захворювання на туберкульоз виникає внаслідок проникнення в організм людини інфекції – туберкульозної палички. Недуга, як правило, уражає легені. Хворі на відкриту форму туберкульозу легень поширюють при кашлі, сміху і голосній  розмові туберкульозні палички з дрібними краплями мокротиння. Разом з рідиною вони осідають на поверхнях, підлозі, грунті,  а після висихання з пилом розсіюються у повітрі.

Туберкульозні бацили дуже живучі, не гинуть у пороху  місяцями, так само тривалий час зберігаються на одязі, посуді, речах хворого. Не витримують тільки високої температури, прямого сонячного проміння і впливу деяких хімічних речовин. Відомо,що кожний хворий відкритою формою туберкульозу (бацилярний) протягом року  може заразити до 20 чоловік.

В навколишньому середовищі збудник легко переноситься повітрям і при певних умовах може зберігати свою життєздатність до 12 місяців. Інколи люди заражаються від тварин при споживанні сирого молока  хворих корів і кіз, або молочних продуктів, виготовлених з такого молока. Особливо легко піддаються зараженню діти.

Високим залишається відсоток захворілих  серед непрацюючого населення. Велика частка хворих – із малозабезпечених сімей та осіб без постійного місця проживання.

Захворювання також може виникати при недостатньому харчуванні, зловживанні алкоголем, палінні, проживанні в антисанітарних умовах, виснаженні нервової системи внаслідок стресів, супутніх розладах, таких як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та після складних оперативних втручань.

Основні симптоми захворювання:

-кашель більше двох тижнів;

-кровохаркання (наявність крові в мокротинні);

- задишка;

-підвищена температура тіла більше 7 днів;

-біль в області грудної клітини;

-поганий апетит, постійна слабкість;

-підвищена пітливість, особливо вночі;

-безпричинна втрата ваги.

При появі вищезгаданих скарг негайно звертайтесь до лікаря!

Проходження щорічного профілактичного  огляду  є  найбільшою  гарантією своєчасного виявлення та ефективного лікування цієї серйозної недуги.

З повагою  Завідувач відділом                                                                            Анатолій Хмара

Фото без опису