Фото без опису

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне харчове отруєння,  яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

За 5 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, двоє хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м´ясного домашнього виготовлення та риби «тараньки», придбаної у місцях стихійної торгівлі.

На щастя, у нашому районі вже понад 5 років ця недуга не реєструється.

Клостридії у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися лише без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів.

Симптоми ботулізму найчастіше  з´являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності  хвороби. У подальшому з´являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов´язано з паралічем очних  м´язів).Одночасно виникають  спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних  м´язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

 При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов´язкова  незалежно від тяжкості хвороби.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.  Домашні консерви перед вживанням потрібно піддавати термічній обробці, так як  при +80º С  ботулотоксин руйнується.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.