Шановні жителі територіальних громад Вінницького району!

Незважаючи на те, що агресія росії проти України внесла значні зміни в усі сфери суспільного життя нашої держави, прокуратурою та іншими правоохоронними органами належним чином забезпечено виконання покладених законом функцій і завдань.

Вже п’ятий місяць пріоритетним напрямом у роботі прокуратури є воєнні злочини та національна безпека. Незважаючи на це, злочини інших категорій також мають місце.

Слід констатувати, що загалом за І півріччя цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року загальна кількість облікованих кримінальних правопорушень по Вінницькій області зменшилась на 10,6 % (5329 проти 5962).

Однак, спостерігається тенденція до зростання кількості таких злочинів як крадіжки, шахрайства, сексуальне насильство тощо.

Нагадуємо, що найбільш поширені шахрайські схеми, за якими злочинці заволодівають коштами громадян, — це, насамперед, продаж товарів, що не існують, або загалом ненадання послуг як таких. Також трапляються ситуації з телефонними шахраями, коли співробітники видають себе за представників банківських установ або платіжних систем і намагаються отримати інформацію про реквізити банківських карток, щоб у подальшому списати кошти.

Крім того, нещодавно з’явилась тенденція оформлювати онлайн-кредити на громадян завдяки доступу до сім-карт. Вона дає можливість зловмисникам отримати доступ до Інтернет-банкінгу та оформити онлайн-кредити.

В умовах війни новим способом шахрайського заволодіння коштами є обман громадян щодо надання їм виплат та допомог від різних міжнародних організацій та фондів як постраждалим від бойових дій в обмін на поширення персональних даних, заповнення анкет тощо.

Вкотре надаємо рекомендації щодо безпеки розрахунків та кредитів: потрібно встановлювати пін-коди на сім-карти; відключити можливість віддаленого відновлення сім-карти; встановлювати складні паролі до самого телефону та мобільних додатків Інтернет-банкінгу; перевіряти інформацію та не піддаватись емоціям.

Крім того, одним із негативних чинників вчинення злочинів є алкоголь. Надмірне вживання алкоголю викликає загальмованість, погіршує когнітивні здібності людини та збільшує ризик агресивної поведінки. В усьому світі зростання рівня алкоголізму є пропорційним рівню злочинності. Піддавшись шкідливому впливу алкоголю, ви в одну мить може змінити своє життя.

Доведено, що алкоголь може посилити почуття розпачу і змушує планувати викрадення чужих грошей чи майна. Хоча деякі зловмисники і бажають кращого способу життя або хочуть змінитись, згубний вплив алкоголю та інших шкідливих звичок перетворює їх на рецидивістів.

Додатково інформую, що кримінальну відповідальність за вчинення крадіжок, грабежів, розбоїв під час дії воєнного стану суттєво посилено, відтепер за вказані злочини можна отримати покарання від 5 до 15 років позбавлення волі.

Не менш важливою проблемою є вчинення різних форм і видів сексуального насильства. За оцінками дослідників, у 37 % випадків сексуальне насильство та зґвалтування здійснюються правопорушниками, які були в стані алкогольного сп’яніння. Випивка може посилити агресивну поведінку людини. Це може змусити думати людей стати більш сильними, коли хтось намагається їм протистояти. Сексуальне насильство може статися, коли бракує згоди, а також коли жертва не може дати згоду через сп’яніння або психічний стан.

Водночас звертаю увагу батьків та осіб, які займаються вихованням дітей, з проханням підвищити власну увагу до психологічного стану та адекватної поведінки підлітків, щоб не допустити їх потрапляння у небезпечні групи. В разі виявлення відхилень в поведінці дитини, слід перевірити на тілі дитини наявність будь-яких ушкоджень, звертати увагу на коло спілкування дитини, а також забезпечити їх, наскільки це можливо, змістовним дозвіллям, спортом та культурою, за можливості переглядати зміст соціальних мереж, якими користується дитина, а також фото та відео дитини в телефонах, планшетах, комп’ютері тощо.

Наостанок, пам’ятайте, що дії кожного з нас на своєму місці наближають перемогу над підступним ворогом. Будьте небайдужими до себе та свого оточення!

 

Прокурор Тиврівського відділу Вінницької окружної прокуратури                                                                               Максим ВЕСЕЛОВСЬКИЙ