Здоров’я людини залежить від якості питної води. Через неї можуть розповсюджуватися  такі інфекційні захворювання, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз,   тощо.

Вода має бути безпечною в епідемічному та радіаційному  відношенні, мати сприятливі  органолептичні  показники та нешкідливий хімічний склад.

 Згідно проведеного опитування населення, глибина більшості колодязів до 6-ти метрів. Тобто, вони живляться водами поверхневих горизонтів, які мають значно гіршу бактеріальну характеристику у порівнянні з глибинними.

Погіршення культури утримання криниць  призводить до погіршення  якості води. Іншою причиною забруднення води є й помилки в архітектурному  плануванні садиб та стан господарських  об’єктів (туалетів, гноєсховищ), що  знаходяться у безпосередній  близькості до джерел  питного  водопостачання. Неочищені стоки потрапляють до грунтових вод, забруднюючи  їх сполуками азоту. Вживання  питної води, що містить високі  концентрації  нітратів, небезпечне для здоров’я, особливо малих  дітей.

  Суттєво поліпшує якість води профілактична санація колодязів, що за відсутності епідпоказів повинна здійснюватися не рідше 1 разу на рік.

  Профілактична санація шахтних колодязів включає попередню дезінфекцію підводної частини криниці об’ємним способом, очищення, ремонт та дезінфекцію в послідуючому.

  Попередня дезінфекція підводної частини криниці об’ємним способом

  Для дезінфекції визначають об’єм (V) води в колодязі в кубічних метрах за формулою: V=S*H (S- площа дзеркала води, Н – висота стовпа води).

Площу дзеркала води визначають відповідно до форми зруба, а саме:

-при прямокутній формі зруба: S=А·В, де А, В – довжина сторін;

-при циліндричній формі зруба:  S= 3,14·R2, де  R – радіус колодязя, аналогічно проводиться розрахунок об’єму води трубчатого колодязя, враховуючи статичний рівень води в колодязі.

  Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5-2 години.

  Якщо вода у колодязі холодна ( +4 оС – +6 оС) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

Очищення та дезінфекція

  Після дезінфекції об’ємним методом  криницю повністю звільняють від води за допомогою насоса або відер. Перед тим як спуститись у колодязь необхідно з’ясувати наявність  у ньому вмісту вуглекислого газу.  Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.

  Колодязь очищають від сторонніх предметів та намулу. Стінки зрубу очищують від обростання, за потреби ремонтують. Після чого здійснюють дезінфекцію зрубу методом механічного зрошення або гідропультом.

  Завершивши дезінфекцію зрубу, необхідно почекати, доки набереться колодязь водою.  Після чого дезінфікують водну частину колодязя, що являється заключною (повторною) дезінфекцією об’ємним методом.

  Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

  З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток,  розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68»,  «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а також хлорне вапно, гіпохлорит кальцію та інші.

  Дезінфекція при санації колодязів (криниць) проводиться відповідно рекомендаціям (необхідна кількість дезінфекційного засобу, час дезінфекції води – експозиція), що надаються  Методичними вказівками (інструкціями) щодо застосування дезінфекційного засобу, затвердженими МОЗ України власниками джерел децентралізованого водопостачання або фахівцями з дезінфекційної справи Немирівського  відділу  контролю та профілактики хвороб  за угодою.

  Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.

  Слід зазначити, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку більше 25% населення піддається ризику виникнення різноманітних захворювань внаслідок споживання неякісної питної води. Тому, при виникненні підозри щодо якості питної води колодязя не тільки у випадках підтоплення а і при щоденному споживанні доцільно провести лабораторний контроль її якості з метою упередження негативного впливу на здоров’я родини та інших людей, які споживають воду з підозрілого колодязя чи криниці.

  Дослідження якості води питної здійснюється лабораторіями, акредитованими в  цій галузі, зокрема, у Вінницькому районі (бувшому Тиврівському) - лабораторіями    Немирівського  відділу  контролю та профілактики хвороб  (смт Тиврів, вул.Сонячна,1)  на договірній основі згідно тарифів, затверджених наказом ДУ «ВОЛЦ МОЗ України» № 10-Адм від 15.01.2019р., погоджених з Вінницькою ОДА.

В.о.завідувача  Немирівського відділу контролю та профілактики хвороб                                  Наталія  Рекута-Сагайдак