Грип- це гостре інфекційне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Найчастішими ускладненнями грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом  - коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом всього періоду проявів симптомів – це, в середньому, 7 днів.

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково  повинна залишатися вдома – щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не заражати інших людей.

Основними симптомами грипу є:

-сльозотеча;

-біль в горлі;

-кашель;

-нежить;

-біль у м´язах.

З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Призначене лікарем лікування в домашніх умовах може бути  достатнім для одужання.

Викликайте  «швидку»  чи терміново звертайтесь безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:

-сильна блідість або посиніння обличчя;

-висока температура тіла, що довго не знижується;

-багаторазове блювання або випорожнення;

-порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість;

-біль у грудній клітці;

-домішки крові у мокроті;

-падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей.

Навіть якщо ознак хвороби немає, потрібно дотримуватись наступних правил:

-уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому, що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів;

-користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку – якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою  чи забрудниться, але не рідше ніж через дві години. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу – волога маска не має захисної дії;

-регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні,  так і в робочих приміщеннях, щоб  не залишати навколо себе живі віруси і бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини;

-повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;

-мати чисті руки: інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.Такими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, на яких декілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючими засобами із вмістом спирту;

-користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.

 Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.    

Відзначимо, що від грипу можна вакцинуватися. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Прислухайтесь до порад фахівців і будьте  здорові!

 

Матеріали підготовила      фельдшер санітарний            Людмила Павлішина

 

 

З повагою

Завідувач  Немирівським  відділенням                                     Анатолій Хмара

Фото без опису