Вінницьке районне управління Головного Управління ДСНС України у Вінницькій області напередодні Великодня вкотре нагадує про дотримання вимог пожежної безпеки в культових спорудах. Перед проведенням богослужінь та напередодні релігійних свят особа, відповідальна за протипожежний стан, повинна додатково перевірити протипожежний стан території навколо культової споруди, приміщень щодо забезпечення їх первинними засобами пожежогасіння та справний стан інженерних систем протипожежного захисту.

 Перед проведенням богослужінь та напередодні релігійних свят священнослужителі культових споруд повинні пройти інструктаж із питань пожежної безпеки, під підпис у відповідному журналі.

 Територія та приміщення культових споруд повинні своєчасно очищатися від горючого сміття, на території забороняється складування будь-яких горючих матеріалів.  Протипожежні системи, установки, (протидимний захист, системи вентиляції, пожежна автоматика, протипожежне водопостачання) повинні постійно утримуватися у справному стані. 

 Приміщення культових споруд мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками) та відповідними знаками безпеки.

 В приміщеннях культових споруд на видних місцях біля телефонів мають бути вивішені таблички із зазначенням номера телефону для виклику пожежно- рятувальних підрозділів; 

 У культових спорудах, які розраховані на одночасне перебуванням понад 50 віруючих та відвідувачів мають бути розроблені та вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок виникнення пожежі. 

 З молитвенних залів повинно бути не менше двох евакуаційних виходів, що ведуть безпосередньо назовні (допускається влаштування одного евакуаційного виходу в разі одночасного перебування віруючих та відвідувачів не більше за 50 осіб, і якщо відстань від найбільш віддаленої точки молитвенного залу (чи місця можливого перебування людини) до зазначеного виходу не перевищує 25 м.) 

 Евакуаційні шляхи і виходи повинні утримуватися вільними, нічим не захаращуватися і в разі виникнення пожежі забезпечувати безпечну евакуацію всіх людей, які перебувають у приміщеннях культових споруд.

 Двері евакуаційних виходів повинні відчинятися в напрямку виходу віруючих та відвідувачів зі споруди.

 Килими, килимові доріжки та інше покриття підлоги в приміщеннях вівтаря та молитвенного залу повинні надійно кріпитися до підлоги. 

 Евакуаційні виходи повинні бути позначені покажчиками з написом "Вихід" білого кольору на зеленому фоні (або фігура чоловіка білого кольору на зеленому фоні). 

Підсвічники та інші пристрої у яких використовується відкритий вогонь, повинні бути надійно закріплені до підлоги та встановлені на негорючій основі на відстані не менше 1 м від горючих конструкцій.

 Після проведення богослужінь, особа, яка остання залишає культову споруду повинна перевірити, щоб всі свічки та інші пристрої у яких використовується відкритий вогонь були погашеними.  

 

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ 

- влаштування та експлуатація тимчасових електромереж;

- застосовування в запобіжниках саморобних некаліброваних плавких вставок;

- експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією;

- застосування саморобних подовжувачів, які не відповідають вимогам правил безпечної експлуатації;

- застосування для опалення приміщень саморобного електронагрівального обладнання або ламп розжарювання;

- користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними та з'єднувальними коробами, вимикачами та іншими електровиробами;

- підвішувати світильники безпосередньо на струмопровідні проводи, обгортання електроламп і світильників будь-яким горючим матеріалом, експлуатація їх із знятими ковпаками;

- заклеювання електромережі шпалерами;

- влаштування тимчасових приладів пічного опалення;

- залишати печi, якi топляться, без нагляду;

- використовувати горищні приміщення культових споруд для зберігання матеріальних та культурних цінностей, а також церковного інвентаря.

 

Пам'ятайте: лише суворе дотриманання елементарних вимог правил пожежної безпеки, допоможе Вам уникнути лиха. Будьте обережними, бережіть своє життя і майно від вогню.