Фото без опису

З метою забезпечення стабільної епізоотичної  ситуації в Україні та недопущення занесення  африканської чуми свиней на територію Вінницького району Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  рекомендує власникам, які утримують свиней  посилити заходи профілактики.

Вірус африканської чуми свиней є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням  «закритого режиму» для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Що необхідно знати про африканську чуму свиней: 

  • АЧС не становить небезпеки для людей;
  • на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.


Фото без опису

Стійкість збудника- вірус АЧС життєздатний:

  • у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в заморожені свинині - до 3 років;
  • в копчених м'ясопродуктах - до 6 місяців; в солонині – до 1 року;
  • в трупах свиней – до 2,5 місяців, у гною та грунті – до 3 місяців.

Фото без опису

 

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про  необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами;
  • Регулярно здійснювати обробку тварин проти комах і кліщів;
  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі  засоби догляду та інвентар;
  • При вході в приміщення, де утримуються свині обладнати, дезкилимки, які підтримуються в робочому стані ( заправлені дезінфікуючим розчином);
  • Не дозволяти відвідування господарства сторонніми особами;
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних  ветеринарних документів;
  • Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • Не утримувати свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, що має постійний контакт з дикою фауною;
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти  забою без термічної обробки (проварювання);
  • Ретельно і комплексно боротися з гризунами;
  • Проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветери-нарної медицини;
  •  Допускати до приватних домогосподарств ветеринарних спеціалістів для щеплення тварин проти класичної чуми свиней.

                                                                                                                                                                   Будь- які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний         спалах АЧС і терміново повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби – Вінницьке районне управління 04355-2-21-00

та ветеринарного спеціаліста, який обслуговує ваш населений пункт.