Фото без опису

ВИДИ ШАХРАЙСТВ

На сьогоднішній день шахрайство є одним з найпоширеніших видів правопорушень та їх видів насправді велика кількість, більш того кожного дня злочинці вигадують нові схеми, за допомогою, яких вони можуть втертись в довіру до громадян або вводячи їх в оману заволодіти їх майном або коштами, при цьому майже постійно злочинцями використовується мобільний зв'язок, всесвітня мережа Інтернет та комп’ютерна техніка.

Але враховуючи практику, найпоширенішими видами шахрайств є:

  1. Шахрайства пов’язані з придбанням та продажем товарів через мережу Інтернет
  • Перший, це коли продавець виставляє низьку ціну, але просить при цьому обов’язкову передоплату, повну або часткову, відмовляється від після оплати покупцем у відділені служби доставки або наложеним платежем. У таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається ні з чим. (чесний продавець завжди погодиться відправити товар наложеним платежем).
  • У другому випадку, жертвою злочину є продавець товару (найчастіше використовують додаток ОЛХ), якому нібито приходить повідомлення, що його товар хочуть придбати, але тільки через «ОЛХ доставку», після цього шахрай може перейти для спілкування у будь-який додаток (Viber, Telegram, WhatsApp), де в подальшому надсилає посилання (фітингове), за яким нібито потрібно перейти, щоб отримати грошові кошти. Перейшовши за цим посиланням продавець ввівши всі реквізити своєї банківської картки, для отримання грошових коштів, надає доступ до банківського додатку шахраю, а той в свою чергу заволодіває коштами. (ДЛЯ ОТРИМАННЯ КОШТІВ ЗА ТОВАР, ПОКУПЦЕВІ ВИСТАЧИТЬ НАДАТИ ЛИШЕ НОМЕР СВОЄЇ БАНКІВСЬКОЇ КАРТКИ, А САМЕ 16 ЦИФР)  
  1. Поширеним способом шахрайства є «дзвінки від імені представників банків». У даному випадку, злочинці телефонують до особи, та шляхом обману, зловживання довірою, залякування та інших психологічних методів дізнаються у особи дані її банківських карток ( номер карти, строк її дії, CVV код та пін-код» та у подальшому заволодівають грошовими коштами потерпілого. Також часто злочинці під приводом працівників банку використовують метод надсилання потерпілому СМС повідомлення із кодом, який необхідно повідомити шахраю після чого у потерпілого також відбувається списання грошових коштів. (У даному випадку потрібно запам’ятати що пі один представник банку, (будь якого відповідно до своїх посадових інструкцій не має ПРАВА у власників карго дізнаватися будь яку інформацію по реквізитах їх банківських карток, лий може порадити звернутися до найближчого відділення).
  2. Також дуже частим видом шахрайства є «отримання соціальних виплат під час війни». У даному випадку, громадяни зазвичай натрапляють на рекламу в мер «Інтернет» про отримання соціальної допомоги від різних міжнародних організацій та благодійних фондів, в подальшому перейшовши за посилання рекламі, зазвичай у особи просять нести усі реквізити банківської картки ( номер карти, строк її дії, CVV код та пін-код), на яку буде нарахована виплата, після чого ввівши усі реквізити, одразу або через деякий час грошові кошти з картки будуть зняті. (важливо запам’ятати що усі ВИПЛАТИ нараховуються тільки після надання відповідних документів до селищних та міських рад ОСОБИСТО).
  3. Останнім часом одним із популярних видів шахрайства, є коли особі, найчастіше у вечірній або нічний час, в соціальному додатку (Viber, Telegram, WhatsApp, ) надсилають смс повідомлення від знайомого, родича, близького, з проханням позичити грошові кошти, при ньому надсилається одразу номер банківської картки, на яку потрібно здійснити переказ грошових коштів (У такому випадку найперше потрібно перевірній дійсність прохання, у випадку  телефонного дзвінка до особи, яка просить позичити грошові кошти, так як соціальні додатки Ваших знайомих, близьких та родичів можуть бути зламані ШАХРАЯМИ)

Є багато і інших видів шахрайств (виграш призів, Інтернет жебрацтво, покрашення мобільного зв'язку операторів України, та інші), але потрібно запам'ятати,що якщо у Вас є найменший сумнів, краще зачекати та перевірити дану інформацію.

ПРОФІЛАКИТКА

Працівниками поліції здійснюються різні заходи, щодо попередження вчинення злочинцями шахрайств серед населення, а саме інформація яка була зазначена, щодо видів шахрайств, публікується у різних засобах масової інформації та соціальних мережах, біг-бордах, у громадському транспорті, на зупинках і так далі. Ми намагаємось достукатись до кожної людини. Ми дякуємо усім медіа за допомогу у розповсюдженні інформації. Крім того, на постійній основі департаментом кіберполіції здійснюється моніторинг та подальше блокування фішингових ресурсів у мережі Інтернет.

 

ДЛЯ ГОРОМАДЯН

 

Хочу зазначити громадянам, щоб уберегти себе від Інтернет шахраїв, необхідно запам'ятати такі прості правила:

- Для оплати на Вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV код (знаходиться на зворотній стороні картки );

- Для оплати на Вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень, переходити за посиланнями, чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС повідомлень, які надходять на Вашу картку, та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу;

- Запам’ятайте, що банківські працівники ніколи не запитують даних Ваших банківських рахунків та не надсилають СМС із кодом який їм потрібно повідомити;

-  У разі коли у Вас виникли сумніви, щодо правдивості певної інформації обов'язково її перевіряйте.

Дотримання таких простих правил допоможе Вам зберегти своє майно від протиправних зазіхань із сторони шахраїв.