Живучи у сучасному світі, ми навіть не замислювалися над тим, яку важливу роль у зберіганні харчових продуктів відіграє холодильник. Однак, війна внесла в наше життя корективи і тривалі відключення електроенергії вимагають від нас адаптації до нових умов.

Спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області дають поради, як подовжити термін зберігання їжі та мінімізувати ризики виникнення харчових отруєнь:

  • По можливості придбайте холодоагенти, термосумку, сухий або блоковий лід. Завжди тримайте холодоагенти в морозилці, а коли вимикають світло - переміщуйте їх в термоконтейнер або термосумку, щоб подовжити час зберігання завантажених туди продуктів.
  • Якщо електроенергії вже немає, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин у повній морозилці або до 24 годин у напівпорожній. Якщо світло відсутнє більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
  • Не варто недооцінювати термоси, адже вони добре справляються із збереженням температури. Попередньо їх можна охолодити, а склавши в них необхідні продукти – поставити в прохолодне місце. Готова їжа може зберігатися близько доби (залежно від температури зовні) і особливостей термоса.
  • Для зберігання продуктів з холодильника можна використовувати саморобні ящики з пінопласту. Чим більша товщина пінопласту, тим довше зберігається холод усередині такого ящика. Для додаткового охолодження можна помістити всередину акумулятори холоду або наповнені крижаною водою пляшки.
  • Швидкопсувні продукти варто розміщувати у найхолоднішій зоні холодильника – "зоні свіжості" для овочів і фруктів.
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. Ретельно проварюйте або просмажуйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви - викиньте її. Викидайте їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою, появою на поверхні слизу, плям чи плісняви.
  • Заздалегідь зробіть запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, консерви тощо).
  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника. Продукти у вакуумному упакуванні можуть зберігатися довше, але вони все одно потребують зберігання в холодильнику. Завжди варто звертати увагу на рекомендації щодо температури та строків придатності, які зазначені виробником на упаковці товару .

Пам'ятайте, що вживання зіпсованих продуктів може призвести до харчових отруєнь різної тяжкості, тож будьте обачними та бережіть своє здоров'я!

Фото без опису