Для всіх українців війна стала новою реальністю і до випробувань, які ми маємо подолати, додались ще й віялові та аварійні відключення електроенергії, що впливає на умови зберігання харчових продуктів.

          Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб'єкти господарювання несуть відповідальність за забезпечення відповідних температурних режимів зберігання харчових продуктів, їх терміни придатності та дотримання санітарно-гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та продажу.

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області надає поради суб'єктам господарювання щодо забезпечення належних умов для зберігання продуктів харчування, оскільки безпека харчових продуктів є пріоритетом!:

  • Встановіть резервне джерело живлення, забезпечте наявність генератора, акумуляторної батареї або сонячної панелі, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії.
  • Використовуйте додаткові засоби охолодження (холодогени, пакети з гелем, сухий/блоковий лід) або заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх як додаткове джерело холоду в холодильнику, коли електроенергія відсутня більше 4 годин.
  • Швидко реагуйте! Якщо електроенергія вимкнена більше 4 годин - вживайте заходів для збереження продуктів при умовах, які б мінімізували ризик розмноження патогенних мікроорганізмів не зашкодити здоров’ю споживачів.
  •  Дотримуйтесь товарного сусідства - зберігайте продукти, які потребують різних температурних режимів, мають різні запахи та типи упаковок, окремо.
  • Використовуйте термометри, слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, аби переконатися, що вона відповідає нормам.
  • Утилізовуйте зіпсовані продукти. Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено! Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (м'ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15°C протягом 4 годин або більше. Всі продукти, які мають ознаки псування (неприємний запах, зміна кольору або текстури, поява на поверхні слизу, плям чи плісняви), мають бути вилучені з обігу.

                                                                                                  

 

 

Поради  громадянам, як безпечно зберігати продукти вдома під час відключень електроенергії, щоб уникнути негативних наслідків для здоров'я!

  • Варто заздалегідь підготуватись до відключення електроенергії. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Заморозьте контейнери (чисті пластикові ємності) з водою, щоби мати змогу зберегти температуру в холодильнику триваліший час на рівні +4°С або нижче;
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність;
  • Не вживайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час;
  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
  • При закупівлі продуктів харчування обов’язково звертайте увагу на терміни придатності товару.


Фото без опису