ЯК БЕЗПЕЧНО ВІДСВЯТКУВАТИ ВИПУСКНИЙ ВЕЧІР
ЯК БЕЗПЕЧНО ВІДСВЯТКУВАТИ ВИПУСКНИЙ ВЕЧІР
Цими днями продзвенів останній дзвоник для випускників шкіл. Учні разом зі своїми батьками готуються до святкування випускних вечорів. Аби свято не призвело до небажаних наслідків для здоров’я, фахівці Вінницького районного управління Держпродспоживслужби рекомендують:
- проводити святкування в офіційних закладах громадського харчування, які мають реєстрацію операторів ринків з обігу харчових продуктів.;
- під час святкувань забезпечити неухильне дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог;
- не проводити дані заходи в домашніх умовах, де відсутні необхідні санітарно-гігієнічні умови для приготування страв у великій кількості, необхідне технологічне та холодильне обладнання тощо;
- залучати до приготування їжі осіб з відповідною професійною підготовкою, які пройшли профілактичні медичні огляди та мають особові медичні книжки;
- не включати до меню епідемічно небезпечні, заборонені та не рекомендовані для харчування дітей та підлітків страви (страви з майонезом, заливні, кремові вироби, гриби, алкогольні напої тощо);
- не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають складної технології приготування, високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, бажано - обдати окропом;
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами придатності до споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці;
- купуючи харчові продукти на ринках, перевіряти наявність довідки про проходження ветеринарно-санітарної експертизи;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи харчові продукти у торговельній мережі звертати увагу на терміни придатності до споживання, дотримання умов зберігання, наявність супровідних документів, що підтверджують їх якість та безпечність продукції (товарно-транспортна накладна, декларація виробника, посвідчення про якість виробника та ін);
- не готувати продукти «із запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись ретельній термічній обробці. Зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 –х годин;
- використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду, рук воду гарантованої якості (централізовані джерела, бутильована питна вода тощо);
- забезпечити наявність умов для дотримання правил особистої гігієни в місцях проведення заходів (наявність проточної води, рідкого мила, паперових рушників та ін.);
- у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!
ЯК БЕЗПЕЧНО ВІДСВЯТКУВАТИ ВИПУСКНИЙ ВЕЧІР
Цими днями продзвенів останній дзвоник для випускників шкіл. Учні разом зі своїми батьками готуються до святкування випускних вечорів. Аби свято не призвело до небажаних наслідків для здоров’я, фахівці Вінницького районного управління Держпродспоживслужби рекомендують:
- проводити святкування в офіційних закладах громадського харчування, які мають реєстрацію операторів ринків з обігу харчових продуктів.;
- під час святкувань забезпечити неухильне дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог;
- не проводити дані заходи в домашніх умовах, де відсутні необхідні санітарно-гігієнічні умови для приготування страв у великій кількості, необхідне технологічне та холодильне обладнання тощо;
- залучати до приготування їжі осіб з відповідною професійною підготовкою, які пройшли профілактичні медичні огляди та мають особові медичні книжки;
- не включати до меню епідемічно небезпечні, заборонені та не рекомендовані для харчування дітей та підлітків страви (страви з майонезом, заливні, кремові вироби, гриби, алкогольні напої тощо);
- не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають складної технології приготування, високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, бажано - обдати окропом;
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами придатності до споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці;
- купуючи харчові продукти на ринках, перевіряти наявність довідки про проходження ветеринарно-санітарної експертизи;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи харчові продукти у торговельній мережі звертати увагу на терміни придатності до споживання, дотримання умов зберігання, наявність супровідних документів, що підтверджують їх якість та безпечність продукції (товарно-транспортна накладна, декларація виробника, посвідчення про якість виробника та ін);
- не готувати продукти «із запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись ретельній термічній обробці. Зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 –х годин;
- використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду, рук воду гарантованої якості (централізовані джерела, бутильована питна вода тощо);
- забезпечити наявність умов для дотримання правил особистої гігієни в місцях проведення заходів (наявність проточної води, рідкого мила, паперових рушників та ін.);
- у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!