Україну з Молдовою з’єднає міст Ямпіль-Косеуць - збудує його Автострада

Група компаній «Автострада» сьогодні виграла тендер на масштабний проєкт програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

3 мільярди 386 мільйонів гривень - така вартість робіт.

Новий  міст - один із найбільш масштабних проєктів в області на 2021 рік.

Яким буде міст?

Довжина - 1309 метрів, а максимальна висота опор сягне 40 метрів, це на 10 метрів вище стандартної 9-поверхівки. Проєктна пропускна спроможність мосту становитиме 5000 автівок на добу.

Для його будівництва знадобиться 9 000 тон високоякісних металевих конструкцій та більше 16 000 м³ монолітного залізобетону.

Ямпільський міст через Дністер стане продовженням автошляху Р-08 "Немирів-Ямпіль", 116 км якого Автострада відновлює прямо зараз, та частиною транспортного коридору між двома країнами.

Новий міст буде споруджений на околицях прикордонного міста Ямпіль з української сторони та неподалік молдавського села Косеуць.

Під'їздом до нього з української сторони стане автошлях Т-02-02 "Могилів-Подільський-Ямпіль-Бершадь-Умань". Власне, і цю дорогу вже відновила Автострада.

З іншої сторони кордону він примкне до молдавської траси М2 "Кишинів-Сорока".

За належного фінансування  будівництво мостового переходу планують завершити до кінця 2022 року.

«Що очікуємо?, поділився Сергій Борзов - голова Вінницької ОДА, -

Те, про що 12 січня йшлося на зустрічі президентів України та Молдови - будівництво автомобільної магістралі, яка з'єднає столиці двох держав, а також нового транскордонного мосту через Дністер.»

Йдеться і про скорочення сполучення Бухарест (Румунія) - Таллінн (Естонія) на 530 км(!), якщо його спрямувати через Молдову, Україну, Білорусь, Литву та Латвію через мостове сполучення «Ямпіль - Косеуць».

Один з проєктів стосується розвитку дорожньої інфраструктури на трасі "Кишинів - Сорока - Ямпіль - Київ".

Він дозволить створити найшвидший маршрут із центрального регіону України в країни Центральної і Південно-Східної Європи.

Президент України Володимир Зеленський назвав цей задум "амбіційною ідеєю".

Як зазначив Сергій Борзов, Голова Вінницької ОДА, "будівництво мосту  суттєво збільшить транзитний потенціал області, створить нові робочі місця та сприятиме формуванню найкоротшого шляху (економія 400 км) від центральних та східних областей України до країн Європи та Азії".

Фото без опису