Як провести святкові дні і уникнути харчових отруєнь – радять спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Закуповуючи харчові продукти –  дотримуйтесь правил:
- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються; 
- не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін
придатності до споживання;
- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку;
- не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі;
- при купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки,
маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково на термін придатності
харчового продукту. 
При зберіганні харчових продуктів – зважайте:
- на етикетці харчових продуктів вказано умови їх зберігання, дотримуйтеся їх;
- продукти, які швидко псуються, зберігайте в холодильнику;
- сирі та готові продукти зберігайте окремо. 
Готуючи продукти –  пам’ятайте: 
- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
- переходячи з одного технологічного процесу на інший - обов’язково мийте руки; 
- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових
продуктів;
- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної
обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
- не готуйте страви заздалегідь, пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати
тривалий час;
- салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін
придатності - не більше 3 годин;
- для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості; 
- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир
використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо
вироби із фаршу;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Також, необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання
святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту,
насамперед, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового
переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі,
блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість), не займайтесь самолікуванням,
негайно зверніться за допомогою до закладу охорони здоров’я!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Фото без опису