Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії жовтень - грудень 2023 р.

Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії жовтень - грудень 2023 р.

Психосоціальні ризики на робочому місці

Психосоціальна підтримка є невід´ємною складовою безпеки та здоров’я на роботі, адже увага до можливих психосоціальних ризиків і турбота про ментальне здоров’я працівників позначається на продуктивності праці, а значить і на сталості бізнесу. Психологічно здорові працівники – ознака здорового робочого середовища. Широко визначено десять категорій факторів ризику поганого стану психічного здоров’я (а також поганого стану фізичного здоров’я), пов’язаних із роботою.  Зміст роботи/структура завдань: наприклад, відсутність різноманітності або короткі робочі цикли, фрагментована або беззмістовна робота, недостатнє використання навичок, високий ступінь невизначеності, безперервний контакт із людьми в процесі роботи.  Робоче навантаження й темп роботи: наприклад, перевантаження чи недовантаження, темп роботи, завданий машиною, значний дефіцит часу, постійна необхідність дотримуватися крайніх термінів виконання.  Графік роботи: наприклад, робота змінами, нічні зміни, негнучкий графік, непередбачуваний, тривалий або соціально незручний робочий час.  Контроль: наприклад, обмежена участь в ухваленні рішень, брак контролю над робочим навантаженням, темпом роботи тощо.  Середовище й обладнання: наприклад, недостатнє забезпечення обладнанням, його непридатність або неналежне технічне обслуговування; погані умови навколишнього середовища, як-от недостатня площа приміщень, погане освітлення, надмірний шум.  Організаційна культура і функціонування: наприклад, погана комунікація, низький рівень підтримки вирішення проблем і особистого розвитку, відсутність визначення організаційних цілей чи змін або узгодженості щодо них, сильна конкуренція за дефіцитні ресурси, надмірно складна бюрократія.  Міжособистісні стосунки на роботі: наприклад, соціальна чи фізична ізоляція, погані стосунки з безпосередніми керівниками, міжособистісні конфлікти, неадекватна поведінка на роботі, відсутність соціальної підтримки (уявної чи фактичної); булінг, домагання, цькування; агресія на мікрорівні.  Роль в організації: наприклад, неоднозначність ролі, конфлікт ролей, відповідальність за інших.  Розвиток кар’єри: наприклад, застій та невизначеність у кар’єрі, недостатнє або надмірне просування по службі, низький рівень оплати праці, відсутність гарантій зайнятості, низька соціальна цінність праці.  Баланс між особистим життям і роботою: наприклад, вимоги роботи та особистого життя, які суперечать одне одному, зокрема в осіб, які виконують обов’язки з догляду, низький рівень підтримки вдома, двоїсті кар’єрні проблеми; проживання в тому ж місці, де виконується робота; проживання далеко від сім’ї під час виконання робочих завдань.

ОБЕРЕЖНО - ЧАДНИЙ ГАЗ!

А у вас справно працюють димові та вентиляційні канали? Під час відлиги, вологої та вітряної погоди, яку ми очікуємо найближчим часом, значно погіршується тяга в димових та вентиляційних каналах. В окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга, коли шкідливі продукти горіння не виводяться назовні, а навпаки – затягуються в приміщення. Небезпека отруєння чадним газом зростає! На практиці саме порушення тяги в димових та вентиляційних каналах спричиняє найбільшу кількість отруєнь чадним газом. Тож від їх справності залежать безпека, життя та здоров’я споживачів та їхніх близьких. Тим більше, що опалювальний сезон триває і природний газ використовується в досить значних обсягах. Вінницька філія ГАЗМЕРЕЖІ закликає споживачів не ризикувати власним життям та здоров’ям, слідкувати за станом димових та вентиляційних каналів, дотримуватися правил безпечного використання газу в побуті! Пам’ятайте! Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Легко змішується з повітрям, швидко зв'язується з кров’ю та викликає тяжке отруєння. Концентрація у 0,05% чадного газу в повітрі може призвести до фатальних випадків! Для вчасного виявлення небезпечних концентрацій чадного та/або природного газу в повітрі встановіть сигналізатор загазованості. Прилад подає звукові та світлові сигнали про небезпеку. А при встановленні клапана-відсікача ще й припинить подачу газу в приміщення. Аби не допустити біди, під час роботи газових приладів потрібно забезпечити приплив свіжого повітря, слідкувати за наявністю тяги в димовентиляційній системі, періодично її обстежувати, прочищати і ремонтувати. Димові та вентиляційні канали мають обстежуватися одночасно, двічі на рік, а ті, що працюють сезонно – один раз на рік. Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, мають обслуговуватись щонайменше кожні 2 місяці. Чи є тяга, кожен споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору вентканалу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено. Особливо пильними треба бути при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів. Для уникнення зворотної тяги у приміщеннях, де працюють такі газові прилади, категорично заборонено використання електровитяжки. Встановлення, заміну та ремонт газових приладів довіряйте виключно фахівцям. Подбайте про власну безпеку та безпеку ваших рідних! Детально правила безпеки при користуванні газом в побуті на сайті Вінницької філії «ГАЗМЕРЕЖІ» https://vn.grmu.com.ua/ у розділі «Важлива інформація».

Переваги внесення відомостей до Державного земельного кадастру на підставі розробленої містобудівної документації - комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади, генерального плану населеного пункту, детального плану

З набранням чинності 24.07.2021  Закону України від 17.06.2020 №711-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель” спрощено процедуру зміни цільового призначення земельних ділянок (далі – Закон-711).